07/07/2022 18:50
Սուրճի օգտակար և վնասակար հատկությունները
Սուրճն աշխարհում ամենատարածված ըմպելիքներից մեկն է՝ երկրորդը թեյից հետո։ Դրա մասին ամենավաղ հիշատակումները թվագրվում են դեռևս 15-րդ դարին։
Բացի համեղ և թարմացնող ըմպելիք լինելուց՝ սուրճը նաև օժտված է մի շարք օգտակար հատկություններով՝ նվազեցնում է օնկոլոգիական և Պարկինսոնի հիվանդությունների ռիսկը, կարգավորում լեղապարկի աշխատանքը, բարձրացնում արյան զարկերակային ճնշումը, նպաստում սերոտոնինի՝ երջանկության հորմոնի արտադրմանը։
Միաժամանակ, այս ըմպելիքի չարաշահումը հղի է մի շարք վտանգավոր հետևանքներով։ Դրանցից առաջինը կախվածության առաջացումն է, երբ անհրաժեշտ դոզան չստանալու դեպքում մարդն իրեն ընկճված է զգում, մկաններում ցավեր ունենում, քնկոտություն ձեռք բերում։
Սև սուրճի չարաշահման երկրորդ վտանգը նյարդային համակարգի հյուծումն է։
Որպես երրորդ բացասական հետևանք նշվում է սրտի իշեմիկ հիվանդության զարգացման ռիսկը, քանի որ սուրճը խթանում է սրտի աշխատանքը՝ դրանով իսկ բարձրացնելով այդ հիվանդության հավանականությունը։
Սուրճի չարաշահումը կարող է նաև հանգեցնել օրգանիզմի կողմից որոշ տարրերի վատ յուրացմանը, ինչի արդյունքում կարող են զարգանալ օսթեոպորոզ, ատամների հետ կապված խնդիրներ, մաշկի և եղունգների չորություն և այլն։
Բացի այդ՝ ցանկալի է մեկ գավաթ սուրճից հետո մեկ բաժակ սովորական ջուր խմել, քանի որ սուրճը ջրազրկում է օրգանիզմը։
«ԿՅԱՆՔԻ ՈՐԱԿ» բաժնի գործընկեր՝ «ԴԵՐԺԱՎԱ-Ս» ընկերություն։
Բաժնի բոլոր նյութերին կարող եք ծանոթանալ ԱՅՍՏԵՂ։